Jdi na obsah Jdi na menu

červenec 2021

1. 7. 2021

21/7

Milí, člověk si stále může opakovat - neber koťata, neber koťata, nebo ... Prostě a jednoduše v pátek telefon od staré paní, jejíž prosbě nešlo nevyhovět. Manžel jel pro nalezené zraněné koťátko do Vysokého Mýta. Přivezl asi sedmitýdenní malinkou černou kočičku s poraněnou přední tlapkou. A  s jednou zorničkou trošku rozšířenou. První dny měla na nožce dlahu, teď je bez dlahy, sama na nožku nenašlapuje, má ji podivně zkroucenou, ale dokáže ji používat při hrách, kdy  s ní uchopuje různé hračky. A když si člověk jen pomyslí, že kotěti bude samotnému asi smutno, hned přijde telefonát o dvou vyhozených koťátkách na okraji Svitav. Ze stejného místa jsme brali už loni na podzim dvě. Jako kdyby se tam někdo naučil odkládat "svoje" koťata. Tak nám přibyli dva malí černí kluci, s pár bleškami, trochou rýmy a malinko opatrní. Opatrnost je pryč, kocourkové se mazlí a vypadají velmi spokojeně. Bylo trošku zvláštní, že hned po tom, co vyběhli z přepravky, běželi jako o závod k oknu a jak zjistili, že je zavřené, pádili ke dveřím a snažili se je posunout tlapkou. Věděli okamžitě, co jsou dveře...

Kousek veselé zprávy - všech pět koťátek z litomyšlské dočasky u paní Radky našla domovy. Dvě odjela v sobotu, dvě včera (v úterý) a zbývala jedna kočička....kterou si sama paní Radka nechala. Moc děkujeme za vše!!!

Na druhou stranu trocha nevesela - Monika odchytla další plaché kotě... S těmi fakt nevím, co budeme dělat. 

Včera jsme byli dvakrát na veterině, na jeden zátah bychom nevešli přepravky do auta. Baruška, Dominika a Jeníček jeli na injekci kortikosteroidů, černí kocourkové kvůli rýmě, Bětulka na kontrolu krve kvůli ledvinám (chronické selhání ledvin) a také s lehkou virozou, Liborka na krve, hubne a nevíme proč.

O víkendu nás navštívila naše kamarádka a podporovatelka Evička M. z Chodské Lhoty, tak měly kočičky tři dny mazlení. Přijela na chvíli i druhá Evička M.:) a také Šárka F. s manželem. Všichni dovezli kočičkám dobrůtky. Moc děkujeme! Šárka navíc dovezla i ručně háčkované výrobky do aukce:).

Suma sumárum z nových přírůstků máme tři doma,  t.č. tři nové jsou v Květné (kromě stálých depozitních koček) a další  v Kunčině - tam je ale i dalších šest zachráněných koťátek.

A Zuzanka už zvládla i dvě noci spát mimo ložnici, moc jí koťátka nesedí.

 

Mnohokrát děkujeme Vám všem, kdo nám pomáháte. Jste prostě zlatí a moc hodní. Děkuji!

13/7

Milí, byť jsou velmi teplé dny a kočky se vlastně celý den jen líně povalují ve stínu, ať už na dvorku nebo v trávě na zahradě, a člověk by předpokládal, že jejich chuť k jídlu bude snížena, opak je pravdou. Neustále doplňuji jak granule, tak konzervy, a večerní maso mizí rychlostí takřka bleskovou. Do skříňky s konzervami sahám několikrát denně, a tak zásoby v ní pomalu docházejí. Připadám si, že neustále jen objednávám krmivo. 

Zuzanka už chodí ven, tedy - ráno vyrazí z ložnice na zahradu za dům na zahradu - a až večer se vrací. Tedy, domů došla jen v neděli večer. Byli jsme odjetí na nákupu a když jsme se vrátili, bylo u nás po dešti - a mokrá Zuzanka ležela v ložnici na svém místě - u okna. V sobotu i včera jsem ji donesla do ložnice sama. Dnes vyběhla ven už v šest ráno. Je moc hodná a mazlivá, skoro celou noc spí u mé hlavy nebo přímo na mně. I jizva se jí pěkně hojí. Bříška skoro úplně zahojená mají i Dášenka s Danuškou. Z obou mám velkou radost, i když byly dost ostražité a plaché, z Dášenky je mazlík velký, dnes i spala v ložnici, ale i Danuška je moc šikovná, ráda se tulí k nohám a chce hladit. I ona si teď ráda zajde do ložnice odpočinout. Asi se tam cítí bezpečně. Kvůli Zuzance jsou dveře ložnice pootevřené, aby mohla kdykoliv do svého pokoje... A protože kočičky nejsou vůbec hloupá stvoření a navíc jsou stvoření i velmi zvědavá, chodí teď do ložnice zkoumat i ti, kdo tam opravdu nemají co dělat. 

Evženka v těchto vedrech hodně bolí nožičky, čím dál častěji mu musím dávat léky na bolest. Stellinka tráví dny spaním pod keřem v předzahrádce. Zaleze do jeho stínu a spinká.  Nellinka je poslední dobou taková nějaká přešlá, připadá mi, jestli ji taky nezačínají bolet klouby.  Stejně jako Stellinka prospí celý den, moc ráda si na mě vleze a usne. Fífinka jako přes kopírák, je na ní vidět, že něco není úplně v pořádku, hodně na mě huláká a také na mě často leze. Jestli všem těm starým kočičkám nedělá tohle vedro dobře, netuším. Vlastně všechny v nedávné době prodělaly vyšetření a nic nového se neobjevilo. I černý kocourek Citronek (když k nám přišel, měl nádherně žluté oči) je jakoby zmatený. Přes den spí na půdě, ale jak nás vidí či slyší venku, vyleze ven a huláká, huláká a huláká. Je pravda, že plno chloupků mu zestříbrnělo a zřejmě bude ještě starší, než jsme si mysleli. 

Poblíž jednoho krmného místa se vyskytla koťata, plachá koťata. Dvě se již Monice podařilo odchytit, bohužel na kastraci jsou ještě moc malá. Jelikož úplně nejlepší by bylo, kdyby se hned vykastrovala a vrátila na krmné místo, kde žije již víc hlavně loňských plašanů a kde se nejen denně krmí, ale kde se mají kam schovat. Jenže teď budou muset ještě kapku vyrůst, než budou moci na kastraci. A pak vrátit ven, do relativního bezpečí. Plachá kočka je nejšťastnější venku, když je volná, navíc kde má denně krmivo. Nelze za každou cenu vnucovat všem kočkám styl života, který je dle přesvědčení lidí ten nejsprávnější - zavřít někde v bezpečí. Musíme respektovat i ty plaché kočičky, které v uzavřených prostorách trpí. Dát přednost kvalitě života před kvantitou. 

Milí, všem Vám mnohokrát děkujeme za Vaši obrovskou pomoc a podporu. 

8/7

Milí, všechna koťátka v dočasných péčích zdárně prospívají, z čehož máme velikou radost. Z pěti malých koťátek v Litomyšli jsou čtyři zamluvená. A moc doufáme, že domovy, a to pečující domovy, najdou všechna koťátka. 

Malá Danuška, která se dost dlouho tvářila pouze jako plašanka, si zvykla, chodí do kuchyně nejen na jídlo, ale i pro pomazlení. Musí tedy přijít ona sama - jinak ještě pořád utíká. Ale udělala obrovitánský pokrok. Stejně tak Zuzanka, která se ještě stále zotavuje po kastraci, si dodala odvahy, přestala se schovávat v krabici na skříni a dokonce poslední noci spí u mé hlavy. Má nejraději, když si může na mě položit hlavičku. Dlouho bojkotovala wc a chodila na podložky pod skříň a do rohu ložnice, které pak bylo potřeba několikrát denně vyměnit. Světe div se, jak z ní opadl stres a začala být "normální", chodí i vzorně na kočičí záchůdek. Pokud bude klidné počasí, dostane zítra krátký opušťák z ložnice, aby se pomalu seznamovala s celým domem.

Včera pozdě večer jsme zareagovali na žádost na FB a před půlnocí jsme vyzvedávali jedno vyhozené malé černé koťátko na čerpací stanici v Litomyšli. Malinký Bauke Mollema má maximálně 8 týdnů, měl slepené jedno očičko, při čištění z něho vyteklo plno hnisu. Ale samotné očičko je v pořádku. Noc přečkal ve velké psí přepravce, ráno jsme ho přestěhovali do klece, aby měl víc prostoru. Chudáček je celý vylekaný, dost plachý kocourek, který ale neútočí, jen před člověkem celý ztuhne a nechá se sebou cokoliv dělat. Ani nevíme, co všechno má za sebou. Nesla jsem mu do klece ještě měkký pelíšek, aby se měl kam ukrýt, když se bojí - a koťátko nikde! Protáhnul se mezi šprušlemi a lovila jsem ho v rohu pokoje. A tak dnes v poledne odjel Bauke Mollema do kotěcí "školky" - k dalším koťátkům, která máme v bezvadné dočasné péči u Růženky a jejího partnera. 

Také jsme dnes dostali granulky od pana Lepky, moc děkujeme:) Pomoc opravdu potřebujeme. A mnohokrát Vám všem děkujeme! Nevím, jak to bude dál, manžel opravdu přestal být pracujícím důchodcem a je z něho důchodce...a on byl hlavní finanční oporou našeho útulku. 

 

7/7

Milí, naše nové mladé kočičky Dášenka a Danuška se z kastrací, byť byly obě březí, dobře zotavily a již mají tzv. "volný režim". Tedy chodí si kam jen chtějí. Dášenka je pohodová kočička, mazlí se, často jde na noc do ložnice. Danuška je stále plachá a pouze ji vídáme, ale pohladit se nenechá.

Minulý týden někdo vyhodil do lesa mezi Vendolím a Hradcem nad Svitavou malá koťátka. Nálezkyně v noci pět pochytala (později se dohledalo šesté, ale bylo již mrtvé) a odvezla do útulku pro volně žijící živočichy ve Vendolí, tam ale kočičky nemohou být. Proto jsem pro ně ráno jela, vzala na veterinu, kde se o ně paní doktorka postarala - a já jsem je vyzvedávala až cestou z práce. Týž den volal pán, že našel v krabici za Svitavami směr Moravská Třebová 4 koťata, dvě "udal v práci", ale dvě zbývala. Pro oboje koťátka se našli bezvadní dočaskoví pečovatelé, pětice malinkých, asi 4 týdenních, je v Litomyšli, dvě od silnice, asi 7-8 týdenní, jsou u Moravské Třebové. Pokud byste chtěli koťátkům, která pár týdnů v dočasné péči zůstanou, přispět na krmivo, stelivo, veterinu nebo i hračky, budeme opravdu moc rádi.

V pondělí jsme přijali jednu mladou kočičku z obce Chroustovice, které zemřela majitelka a kočička byla vyhozena na ulici. A tak máme drobnou černě želvovinovou Zuzanku. Dnes byla na kastraci - a jako ohraná písnička, byla březí... 

Dne 1.4.2008 se narodil plaché teletníkové Jitušce krásný moureček, náš Bonifácek. 13 a 1/4 roku mě doprovázel životem.
Dnes 30.6.2021 nás upustil.
"Bonýnku, napsala bych Ti toho hodně. Víš, jak moc jsme Tě měli rádi. Byl jsi můj veliký nádherný Bonyny. Miloval jsi šunku, na otevření ledničky jsi svolával všechny kočičku, že je šunkaaaaaaa.
Tak ať stejně svoláváš všechny kočičí kamarády tam u Velké kočky. A jednou se určitě ještě setkáme.
Máme Tě moc moc moc rádi."

Bonifácek poslední dobou nebyl ve své kůži, zvolna hubnul, až skoro nechtěl jíst. Bohužel to byla rakovina.

V depozitu u paní Moniky je kouzelná malá Rozmarýnka, trochu marodila, ale už je zase v pořádku a lítá a hraje si. Jen se z extrémně čistotného koťátka stalo koťátko nečistotné, bojkotující wc.

Anička a Blackie byly na návštěvě u pana doktora Beránka vzorné, i cestu zvládly výborně, a to byl opravdu moc horký pátek. Naštěstí klimatizace v autě je podržela. Blackie nakonec zákrok nepodstoupila, Anička měla pod  víčkem cystu, tak to pan doktor opravil. Ještě stále do operovaného očka kapeme, dokud nebude klidné.

23. června oslavila svoje patnácté narozeniny naše milovaná Nellinka. 

 

Milí, všem Vám moc děkujeme za přízeň a prosím, buďte s námi, budeme Vás ještě dlouho potřebovat a možná víc, než kdy jindy. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář