Jdi na obsah Jdi na menu

květen 2020

12. 5. 2020

26/5

Milí, ve čtvrtek 21.5. jel na kliniku do Hradce nejen Tomášek, ale vzali jsme i Nellinku. Paní doktorka Teplá je nejen skvělá, ale oba dva pacient dobře zná. Tomáškovi byly trochu pozměněny léky, další kontroly nás čekají. Nellinka si nechtěla nechat odebrat ani kapku krve, musely ji zpacifikovat sestřičky. I ona vyfasovala další léky. I ji čekají další kontroly. Oba dva na tom nejsou moc dobře. Zítra čeká Jindříška revize zoubků, má zánět v pusince a je možné, že i zbytek zoubků bude muset ven.

Psala jsem o březí kočičce z Koclířova, která je t.č. v Řikovicích. V neděli 24.5. porodila 4 koťátka, snad bude vše dobré.

V neděli se nám vrátila po 6 letech a 4 měsících naše Vasilka. Už toho zažila docela dost - coby malé asi třítýdenní kotě ji, její sestřičku Táničku a brášku Pitkina v červnu 2011 zachránila jedna hodná studentka, když je jejich majitelka nesla utopit. A tak se koťátka dostala k nám - vychovala je tehdy moc hodná kočičí maminka Emilka - bez rozpaků je ke svým dvěma koťátkům přijala. Tánička s Vasilkou tychle našly společný domov a my jsme tenkrát byli moc rádi, že jsou holčičky spolu. Jenže se po osmi měsících vrátily - prý v novém podnájmu nemohou být. Takže v květnu 2012 byly holky zpátky u nás. Tánička 8.2.2013 našla napodruhé nový domov v Bělé nad Svitavou a Vasilka odjela 30.1.2014 do Chlumce nad Cidlinou. Roky bylo všechno v pořádku, ale dostavila se alergie majitele, a tak je Vasilka zase doma. Víc jak šest let žila jako jedináček v bytě - a teď, ve svých devíti letech, si má zvykat zase na plno koček. Kupodivu doposud jde všechno mnohem lépe, než jsem se bála. Dnes ráno už i škrábala na dveře ložnice, že chce pustit ven. Vypadá to, že si vzpomněla na svůj původní domov.

Kdysi, přesněji řečeno 31.10.2015, odjel Emílek do nového domova. Byl vybrán nejen proto, že je krasavec, ale hlavně že má mírnou povahu...bohužel brzy noví majitelé zjistili, že mírný byl proto, že má HCM (nemocné srdíčko). Roky se o Emílka vzorně starají, navíc každé jeho narozeniny posílají moc milé dopisy, fotky a korunky našim dalším kočičkám. Moc a moc rodině D. děkujeme!

Podělím se s Vámi o nádherný dopis :

"Milí útulkoví opatrovníci, 

zase uběhl další rok a já Vám velice rád píšu. Mám se dobře. Koncem roku 2019 jsem byl na kontrole se srdíčkem a paní doktorka nás potěšila. Za rok se můj nález nezměnil, je stejný.Doma měli radost. Jinak moje kamarádka Máša měla 15 let a teď ji trápí už dlouho průjem. Taky se léčí.

Jak jsem před rokem psal, že vymyslím nové lumpárny, povedlo se. Umím si otevřít v kuchyni skříňku s utěrkama a vyklidit ji pěkně na zem. To mi bylo znemožněno přisunutím židle ke dvířkům. Sedl jsem si tedy na ni a zkoušel je otevřít, nevím ale proč mi to nešlo. Zbyla mi ještě druhá lumpárnička. Tak dlouho hrkám s miskou na vodu až ji vyleju na podnos, na kterém stojí a pak piju z té kalužiny. Jinak jsem moc hodný, umím se domluvit na všem, co potřebuju. Už jsem se naučil chodit ležet na gauč vedle svých lidí, ale to jen někdy.
Mějte se moc krásně, jestli tam jsou kočičky, které jsem znal, pozdravujte je, a také louku a les, kde jsem u Vás lovil. Zítra 25.5. mi bude 6 let."

 

18/5 

Milí, psala jsem o Tomáškovi, že mi občas nahání strach - a nahnal. Začal špatně dýchat, 13. května se udělaly krevní rozbory, ultrazvuk, rentgeny a ve čtvrtek jsme s ním jeli na kliniku do Hradce Králové. Dostal další dvoje léky na srdíčko (takže už denně bere čtvery léky - jedny na štítnou žlázu a další jsou na srdíčko) a ve čtvrtek 21.5. jedeme opět do Hradce Králové na kontrolu. Tomík se moc snaží, ale dýchání má obtížné i přes léky.

A protože je jaro - a protože je stále obrovské množství nezodpovědných lidí - zase je klasické téma : KOŤATA. 14.5. jsme sháněli dočasnou péči pro kočičku a její dvě malá koťátka z Poličky - kočička porodila u nějakých lidí na zahradě a lidé ji tam opravdu nechtěli. Kočičce Mourince a jejím dvěma kočičím dcerkám se nám podařilo najít bezvadnou dočasnou péči u paní B. v Holicích. 

15.5. další naléhavý telefonát - vysokobřezí kočička, kterou někdo vyhodil z auta v obci Koclířov. Další hledání dočasné péče - a našla se:) Kočička je v dočasné péči u paní R. v Řikovicích. Původně to vypadalo, že kočička je sama kotě - je drobounká - až včera na veterině řekli, že jí je tak 14-15 let a nemá zoubky. Bude to mít s porodem přece jen obtížnější. Moc děkujeme i paní T. z Vysokého Mýta za velký pytel  granulí Royal Canin kitten a čtyři balení kapsiček RC - kitten, odvezli jsme je budoucí mamince do Řikovic. Moc děkujeme Vám všem, kdo nám pomáháte. Vždycky v období koťat se náklady na péči o kočičky moc zvedají.

Moc bych si přála, aby už nebylo žádné naléhavé volání ohledně koťat či březích kočiček.

12/5

Milí, květnové svátky jsme prožili bez větších problémů. Jen 7.5. jsme byli požádáni o pomoc s malými koťátky z Vysokého Mýta, která prý přišla o maminku - a nacházela se u lidí bez domova. Sháněli jsme kojící kočičku nebo někoho, kdo se o koťátka postará, podle prvotních informací byla koťátka dost malá a k nám do útulku jsme je brát teď nemohli. Naštěstí se nabídla naše osvědčená kočičí duše - Kateřinka R., že se o mrňousky postará - a vyrazili jsme s mužem do Vysokého Mýta pro čtyři koťátka..... Bohužel nám lidé, kteří koťátkům hledali azyl, předávali koťátka pouze tři s tím, že čtvrté si majitelé rozhodně chtějí ponechat. Kateřince jsme tedy předali tři asi třítýdenní prťousky - dvě kočičky a jednoho kocourka. A protože nikomu z nás nebylo jedno, že jedno mrňavé kotě je někde venku s majiteli, kteří sami nemají nejen střechu nad hlavou...shrnutě, v pátek 8. kolem poledne jsme jeli i pro to čtvrté koťátko, kocourka.

Všem čtyřem se daří moc dobře, velmi brzy budou sami přijímat potravu, možná tomu tak je už teď, když píšu tyhle řádky - dnešní aktuální informace ještě nemám:)

Kočičky doma dokonce velmi dobře  zvládly drobné opravy doma. Poslední sluníčkové dny pak všechny pilně pracovaly - vyhřívaly kožíšky, jak jen to šlo:).

Měla jsem plánovanou návštěvu veteriny, hlavně kvůli kontrolním odběrům krví, ale musela jsem to odložit. Tak snad v pátek.

Nellince už je konečně trochu lépe - resp. začíná se pomalinku chovat skoro jako dříve. Už i trochu líp papá. Dorazily i nové gastrointestinální konzervičky, snad jí budou chutnat.

Tomášek mi občas nahání strach, až hlídám, jestli dýchá - a pak milého dědouška nemocného načapáte, jak si nosí svou myšku a povídá si u toho a je celý šťastný, jak vyskočí bez problémů na linku, jak bezostyšně značkuje, co všechno prý je jeho:)

Stejně hlídám Monetku, jeho ledviny jsou opravdu moc nemocné, navíc Monetka úplně změnil chování. Většinu dne tráví pobíháním venku, vyžaduje chodit na procházky - a to se chová jako vzorně vychovaný pejsek, buď jde přímo u nohy nebo hned za mnou, a k tomu všemu se nechá hladit nejen bez protestů, ale i nastavuje hlavičku - a dokonce se nechal hladit i od návštěv. Stal se z něho zlatý hodný kocourek - bohužel je tohle všechno asi tím, jak je mu bídně...

Moc bych si přála, aby takové relativně pohodové dny, kdy nezápolíme s žádnou akutní hrůzou, byly dále. Aby kočičkám bylo stále moc dobře a byly s námi v pohodě dlouhá léta...

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář