Jdi na obsah Jdi na menu

Listopad 2023

8. 11. 2023

30/11

Milí, ozývám se s posledním listopadovým dnem. V pátek 24.11. jsme oslavila prapodivné narozeniny, nějak se s tou číslovkou špatně srovnávám. Na moje narozeniny velice často padá první sníh - a příroda nezklamala ani letos a tak chumelilo a chumelilo, teď už také pěkně mrzne - prostě venku je krásné vánoční počasí. (Inu, na Vánoce bude asi bláto). Sněhu předcházely deště, to se kočičkám ven moc nechtělo a když už šly, nosily domů plno bláta na tlapičkách. Teď se jim nechce ven kvůli mrazu. Sníh zvládají dobře, ale mráz už nemají moc rády. Přece jen máme takový kočičí "důchoďák" a starouškům je lépe u topení. Jenže tím, že jsou všechny kočičky skoro pořád doma, není nouze o vrčení a zlobení, to obstarají hlavně ti mladší plašani. Ti mají energie ještě dost.

Koťátka byla přeočkována a teď už začínají zkoumat nejen volieru. Venku se jim moc líbí. Místo "loupání perníčku" loupou mech a kousky pak nosí manželovi do pracovny:).

Davídkovi paní doktorka "prošila" ušní boltec, který se kvůli otheomatomu stále nechtěl hojit. Konečně to vypadá, že se ouško začíná lepšit. Nellinka, Evženek a Fialka v pátek dostali svou obvyklou měsíční dávku léku na bolavé nožičky a zádíčka - Solensie :Solensia poskytuje účinnou úlevu od bolesti spojené s felinní osteoartritidou po dobu celého měsíce. Je to sice celkem drahý preparát, ale u těchto našich starých koček funguje velmi dobře. Bohužel Nellinka je na tom den ode dne hůř a hůř, velmi často blinká, přestává mít chuť k jídlu. Dostává ještě další léky na bolest, ale den, kdy se budeme muset rozloučit, se velice blíží. Ani na to nechci myslet, to bude moc, moc těžké. Standa se zatím v rámci možností drží, zítra ho čeká přepíchnutí depotních antibiotik. Alzíka opět trápí zánět v pusince, už v dubnu se mu čistily zoubky, teď je potřeba opět zoubky ošetřit, je objednaný na zákrok 4.12. Nejspíš vytrhání veškerých zoubků by omezilo chronický zánět v pusince - má to však několik "ALE" Alzík trpí nějakou krevní poruchou a velmi krvácí, když je nějaký problém. Což lze upravit vhodnou předoperační léčbou. Jenže má i velice "řídkou" kost v čelisti, až skoro houbovitou. Takže rozhodně by zákrok trhání zoubků musel podstoupit na specializované klinice, což znamená opravdu veliký výdaj, ovšem nikde není zaručeno, že se zoubky vytáhnou bez problémů - a že mu to pomůže v chronickém zánětu. Čestmírek docela blinkal, nato dostal i rýmu, tak je na antibiotikách - a neustále ho sleduji, protože už má za sebou zánět slinivky a bojím se, aby se mu nevrátil. Květuška na tom zdravotně není vůbec dobře, sice ji trápí chronické selhání ledvin, ale po prodělaných zánětech vnitřního ucha je vlastně pořád "na hraně". Často trpí třesavkou, i když nemá horečku, nevím, co ji tak moc trápí. Klasické léky na bolest (kdyby ji něco bolelo) se mohou dát pouze výjimečně, nejsou vhodné na ledviny. Fialka se rámcově drží, ale mívá záškuby - hlavně tlapek. Rozhodně jí je mnohem lépe, byla doba, kdy jsme mysleli, že nás už opustí. Nellinku podobné záškuby trápí už hodně dlouho, zhoršily se kdysi po jejím epileptickém záchvatu.  Několik kočiček má teď podzimní nemoci - ať už kuckají, mají rýmu nebo i zánět v oku. Ale to jsou všechno stavy přechodné, kdy se kočka zaléčí a je zase dobře. Stará Evženka hubne a hubne. A je úplně, ale totálně hluchá. Naštěstí jí stále chutná jídlo. Do ložnice se teď hrnou i kočky, které tam dřív vůbec nechtěly, tak otevření dveří je dost zapeklité, protože opravdu všechny kočičky do ložnice, která je útočištěm zejména pro ty staré, nepouštíme. 

Moc nám pomohlo, že nás skupina na FB Kamínky nejen pro Zoo zařadila do aukce kamínků v listopadu. Teď jsem to počítala a přišlo za ten měsíc neuvěřitelných 16.228,- Kč. MOC a MOC děkujeme:)

8/11

Milí, dlouho jsem se neozvala. Skoro celý říjen jsem promarodila a vlastně ještě teď nejsem tak v pořádku, jak bych chtěla. 

Bohužel 25.9. jsme se museli rozloučit se dvěma kocourky - s naším milovaným Honzíčkem a s Flíčkem. Honzíček u nás byl necelý rok, vlastně se celou dobu řešil jeho zdravotní stav, někdy bylo lépe, někdy hůře, ale nakonec ho plně zradily ledviny. Bylo to moc a moc těžké loučení. A Flíček? To byl kocourek, kterého jsme si sami odchytávali koncem září 2017 ještě s jeho dalšími sourozenci v lese u odpočívadla u Anenské Studánky. Flíček byl původně velmi plachý kocourek, ale nám časem začal důvěřovat a nakonec byl z něho celkem i mazlík. Tedy jen na jím vyhrazených místech a tehdy, kdy sám chtěl. S bráškou Kavánkem to byla taková poťouchlá dvojka, oba byli dost dominantní a hlavně ostatní kocourky rádi prohnali. Byl pořád v kondici a zdravý, ale najednou se nás opět začal bát a bylo vidět, že hubne... Nakonec ho úplně zradila játra. 

Čtyři koťátka, přijatá 18. září, se 20.9. rozrostla o dalšího sourozence, tak je u nás pět koťátek. Zatím jsou jednou naočkovaná, všechno se zdrželo mou nemocí a když už jsem mohla já, marodila koťátka... 

26.10. přivezla paní z Janova malinké koťátko - kočičku, kterou našla v kontejneru na plasty. Naštěstí kočička hned našla domov, kde dostala jméno Emička.

Staré kočičky snáší tento podzim dost špatně, stejně tak i chronicky nemocné kočičky jsou na tom mnohem hůř, jak v létě. Květuška se opět poprala se zánětem v ouškách, ale neuplynul ani měsíc po dobrání antibiotik a zánět se vrátil, navíc je to "ledvinářka", mám o ni dost velký strach. Zhoršila se i Víla Zvonilka, Kavánková velmi málo jí, ale zoubky má v pořádku. Davídka teď trápí zánět v oušku, kde má i otheomatom, boltec zaplněný tekutinou, že je jak balonek - už dvakrát se musel "upustit" a vyčistit. Nellinka se horší snad den ze dne. Evženek i Evženka na tom zdravotně taky nejsou vůbec dobře. Než ráno nakrmím, ale hlavně rozdám všem léky, jsou dvě hodiny pryč a s bídou stíhám dojet do práce. Naštěstí večer je hlavně krmení, léků až zas tolik ne. A jak člověk stárne, všechno trvá déle a déle....a jak stárnou kočičky, léků je víc a víc... 

S penězi bojujeme neustále, je to boj s větrnými mlýny. Jak přibývají nemoci a léky, je méně peněz na krmivo. Máme teď naději na trošku přilepšení v aukci na FB ve skupině Kamínky nejen pro Zoo....jenže abych udělala objednávku krmiva aspoň na měsíc, potřebuji na to mít minimálně 30.000,- Kč. Což je vlastně ani ne 500 korun na jednu kočičku... Proto mockrát děkuji všem, kdo na nás vzpomenou a pošlou třeba balík krmiva. Jako třeba pan Gregor - poslal balík kapsiček a vaniček pro renální dietu. Obrovská pomoc!!! A ještě krabice od balíku slouží koťatům jako hrací domeček:) Já si na všechny nevzpomenu, vždycky se snažím aktuálně poděkovat na našich FB stránkách... Moc nám pomáhají všichni naši přátelé. Vám všem moc a moc děkuji. Vím, je teď moc těžká doba a patrně bude ještě těžší. Vzdávat se předem nejde. Nechci přát nikomu nic zlého, ale všichni ti, kdo se "zbavují" koček a koťat (a jiných zvířat) hroznými způsoby, by si zasloužili adekvátní trest. Takové to "oko za oko".  

Ještě jednou všem, kdo nám jakýmkoliv způsobem pomáháte, mockrát děkujeme. Bez vás bychom to opravdu nezvládali...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář