Jdi na obsah Jdi na menu

říjen 2021

5. 10. 2021

19/10

Milí, návštěna na klinice v Hradci Králové u Dr. Teplé dopadla velmi dobře. Obávala jsem se u Evženka i Nellinky velmi špatné diagnózy, ale vše dobré - Evženek má jen lipom, Nellinka měla ucpaný vpáčený struk. Jen poslední týdny není ve své kůži, je hodně spavá, trochu pohubla, i když jí krve 10.9. dopadly dobře, přesto se nabraly nové a nechají se udělat zvláštní testy pro staré kočičky. I malou Maggie paní doktorka prohlédla, je stále vidět, že její přední nožka není úplně v pořádku, tohle postižení, vzniklé pravděpodobně přišlápnutím nožičky, si ponese celý život. Víc napravit to už nejde, ale Maggie i s pochroumanou nožkou lítá a skáče jako zdravé kotě.

Meduška v neděli několikrát zvracela, strašně moc je zahleněná, ale  léky do ní dostat je hodně obtížné, včera musela sjet na veterinu, aby se jí aplikovaly injekčně. Pořád chodila na operovanou nožku moc dobře, ale večer hodně kulhala, nevím, co zase prováděla:(

Gustík se na samotce zotavuje, ale i on musel včera na veterinu. O víkendu jsem zjistila, že je to kočička - a tak raději prohlídka ultrazvukem, aby nakonec Gustík nebyl březí:) Nic nebylo vidět, tak snad dobrý....

Zima se fakt že blíží, a já nevím, jak všechno bude dál. Kočky mají veliký hlad a neustále vyžadují krmivo. Pomalu nestíhám otevírat konzervy. Neustále dosypávám granule. A i když třeba včera přišla krabice krmiva, je už víc jak půlka pryč. A to nás čekají ještě veterinární úkony, minimálně dvoje zoubky (Jeníček a Vlastík). A to máme ještě několik krmných míst...

Malinká černá kočička, o kterou se stará Kamilka, dostala jméno Mína. Doposud se jí daří velmi dobře, přibírá a roste:) Dnes dostala první odčervení, protože ji trošku trápí bříško.

14/10

Milí, všem, kdo nám pomohli s financováním houpačkových kočiček mnohokrát děkujeme. Objednala jsem jim krmivo i stelivo, léky. Když jsem za nimi v úterý byla, vypadaly velmi spokojeně a udělaly pokrok. Dokážou i přelézt ohrádku, dokážou pít vodu. Moc bychom pro ně potřebovali milující domovy.

Poslední dny se na nás trošku hrne prapodivná smšť událostí. Před týdnem volal pan Zelený z útulku pro volně žijicí živočichy, že mu tam pán dovezl nalezeného zraněného kocourka. Tak nám přibyl Gustík. Měl plánovanou operaci na pondělí, ale protože se v neděli večer postavil na obě zadní nožky, zatím je léčen konzervativně. Je to totiž vyhublý průjmující osůbka, pro kterou v této situaci je lepší pomalé srůstání kostí, i když po operaci by samozřejmě mohl běhat mnohem dříve - ale stejně by byl dál v separaci kvůli průjmu. Ten je sice lepší, než při příjmu, ale pořád trvá. V neděli dovezli malé asi desetidenní koťátko, našli mrtvou kočičku, mrtvé kotě a tohle žilo.... Bylo silně podchlazené, dehydratované, pár hodin trvalo, než začalo dobrovolně pít mléko. Naštěstí existuje někdo jako Kamilka, která neváhala a vzala na svá bedra další krmící úvazek. Vypiplala malinou Darinku (dnes je u ní šest týdnů) a teď má na starosti další malou černou kočičku. Kami, moc děkuji!!! Naše postarší kočička Meduška si moc pochroumala nožičku, utrhla si kompletně kolenní vazy, tak šla na operaci místo Gustíka. Už je doma, zotavuje se, na nohu našlapuje. Náš pan doktor Rambousek je velice obratný operatér. Moc děkujeme.

Jen spolu s Meduškou zápolíme s antibiotiky. Ona je to trošku svéhlavička a ve stresu jedná zkratovitě. Vlastík má šílený zánět vzadu v pusince, dostal sice léky, ale budou se muset nechat vytrhat zoubky, aby se vyléčil nebo alespoň zmírnil chronický zánět. Stellinka nás hodně moc vylekala, v pondělí večer vůbec nemohla na zadní nožky. Udělaly se rozbory krve, byly v pořádku. Teď čekáme na výsledek hodnot štítné žlázy. A pokud i ta bude fungovat dobře, bude následovat CT vyšetření, protože prozatím se domníváme, že jde o "bolavá záda" - ale co kde a proč, to se teprve musí zjistit. Nellince jsem našla na jednom struku bulku, tvarově i barevně je již struk pozměněn. Obáváme se špatné diagnozy, snad budeme zítra, po vyšetření, chytřejší.

Neustále a pořád někdo volá nebo píše - našel jsem kotě - koťata. Bohužel, není v našich silách a možnostech koťata přijmout. Můžeme pomoci maximálně s hledáním domova či azylu. V akutních případech i s krmivem a pod. Patrně se všichni budete muset obracet na Obce, které jsou povinny se o toulavé zvíře postarat. Jde jen o to, jak takové "postarání" dopadne:( .

Je podzim, naše kočičky sice hodně papají snad celý rok, ale teď opět mizí konzervy i granulky hodně rychle. Naše "depozitum" stálých plachých kočiček už také nemá žádné zásoby. Nevím, jak to budeme v budoucnu dělat. Pořád ještě jsme všechno dotovali z našich peněz, ale  manžel, byť roky důchodce, přestal pracovat, takže naše příjmy se rapidně snížily. 

 

 

 

5/10

Milí, den 30. září byl pro nás velmi smutný. Museli jsme nechat odejít naši Bětulku Batulku de Betu.

Bětulka Batulka de Betu se narodila v neděli 12.4.2008. V tom roce jsem měla pronajatý domeček ve Svitavách, kam jsem vzala čtyři teletníkové kočky, aby v klidu porodily a vychovaly svá koťátka. Bětulka se narodila své mamince Bětušce, měla brášku Medardka, který nás před pár roky opustil a sestřičku Cecilku, která se umístila. Z Bětulky vyrostla nádherná veliká kočička, ale zdědila velkou plachost a ostražitost k lidem a nikdy se neumístila, zůstala s námi. Poslední měsíce trpěla chronickým selháním ledvin, a i když krve z 10. září nebyly nijak hrozivé, její onemocnění rychle postoupilo a museli jsme učinit to nejtěžší rozhodnutí ze všech. Teď už u Velké Kočky určitě dovádí s Medardkem i svou maminkou.

Byli jsme osloveni, zda bychom nepřijali tři nemocná koťátka - bohužel v současné době opravdu nemůžeme nikoho přijímat. Tak jsou koťátka v depozitu u Růženky. Všechno to jsou kočičky, stáří cca 3,5 - 4 měsíce a trpí tzv. houpačkovou nemocí. Mají neurologická postižení, ale mají velkou vůli k životu, jsou mazlivé, snaživé a krásné. Dvě (Freya a Lucky) jsou mramorky, Nana je mourinka. Kdyby někdo z vás, kdo čtete tyto řádky, měl kupu lásky a porozumění, odhodlání a času, buďte tak hodní a dejte některé z nich domov. Odmění se Vám obrovskou láskou, něhou a Vy budete šťastní, že je máte. A Vy, kdo byste jim chtěl aspoň trochu pomoci, určitě by potřebovaly savé podložky (třeba přebalovací pro děti), protože i když se snaží jít na záchůdek, někdy upadnou a odkutálejí se kousek vedle, a tak podložek nikdy není dost. Také by bylo fajn, kdyby dostaly kvalitní krmení, jedí hlavně konzervičky, protože granulky sice dobře spapají, ale neumí se (snad zatím) napít vody.  Moc Vám děkuji.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář